Gråsisken

Gråsisken

Dejlig lille fugl til den lidt større beplantede voliere.


Latinske navn:  Acanthis flammea (Linné 1758)

Dansk navn: Gråsisken.

Levetid i fangenskab: Der findes oplysninger om fugle der er blevet helt op til mellem 12 og 15 år.

Størrelse: Mellem 12 og 14 cm.

Vægt i gram: Ca. 15 gram. 

Fjerdragt:


Han ♂:

I efterårs- og vintermånederne har den, fra panden til ca. midt på hovedet, en klar rød plet. Fra den røde plet og ned over nakke og ryg er den lys gråbrun med mørkere stribetegning. Gumpen er stribet med rosa fjerrande. Sving- og halefjer er mørkebrune med lysebrun randtegning. Tøjler og "hagesmæk" er sort med lysere fjerrande, som i løbet af vinteren slides, således at kagesmækken fremstår rensort i yngleperioden. Fra efterår og til slutningen af yngleperioden er strube, kroområdet og brystsiderne mere eller mindre rosafarvet. I fangenskab vil den røde farve ofte afbleges således at der kun er et gulligt skær tilbage. Denne afblegning kan til dels undgås ved at give fuglene et tilskud af farvepigment evt. form af rødt æggefoder i fældeperioden. Resten af undersiden er næsten helt hvid, men med et gråligt skær. Kropssider og underhaledækfjer brunstribede. Næbbet er af middelstørrelse og hornfarvet med mere eller mindre udbredt gult på siderne. Løb og tæer er mørkebrune og spinkle. I sommerperioden fælder hannerne den rosa farve og i den periode er der næsten ingen forskel på kønnene.

Hun: ♀:

Hunnen ligner hannen, men har ikke de rosa aftegninger - kun den røde plet på hovedet. "Hagesmækken" er ofte lidt mere koksgrå end hannernes og har en større udbredelse nedadtil. 

Ungfugl:


Sang:

Kønsbestemmelse: 

Har fuglene fået farvetilskud så er kønsforskellen let at se på den farveforskel farvetilskuddet medfører - hannen med rødt bryst og hunnen med gråbrunt stribet bryst. Er det fugle i fangenskab, som ikke har fået farvetilskud kan kønsbestemmelse være vanskelig, men i yngletiden har hunnerne samme udspilede kloakområde som kanariefuglene, hvilket er den sikreste måde at kønsbestemme en Gråsisken, hvis man ikke har fået dem kønstestet med DNA-test. En mindre sikker kønsforskel er hagesmækkens størrelse og intensitet - hannens er mindre og mere intens end hunnernes, der ofte er større og koksgrå.

Oprindelse:

Som burfugl:

Føde:

Pasning:

Avl:

Bur forhold:

Ringstørrelse: Fastring 2,5 mm.